Whatsapp 👩🏻‍💻 06 11197670 post@somethingilse.nl

Stap 2 ‘Het perfecte eBook

Deze week luisterde ik naar de podcast van Ruud de Wild met de bekende fotograaf William Rutten. Jurylid in in het TV programma ‘het perfecte plaatje.

Het perfecte plaatje is een RTL4 programma waar bekende Nederlanders in een fotografie wedstrijd de opdracht krijgen een foto te maken over een bepaald onderwerp.  De kandidaten zijn over het algemeen echt geen ervaren fotografen. Deze bekende Nederlanders staan vooral vòòr de camera. Het leukste van het programma is dat ze maar een korte opdracht krijgen met enkele tips over de camera. De tips komen van ervaringsdeskundigen, of van een fotograaf die expert is op het gebied van het onderwerp wat in beeld gebracht moet worden. Er wordt gewerkt met professionele camera’s en William Rutten zit in de jury om de foto’s achteraf te beoordelen.

Wat ik er zo leuk vind aan dit programma is dat er resultaten tevoorschijn komen die niemand verwacht en dat er iets wordt aangeraakt aan creativiteit of improvisatie bij de deelnemers die blijft verbazen. Met maar enkele handreikingen ontstaat er keer op keer ‘een perfect plaatje’.
Ondanks de korte uitleg over de techniek van de camera en enkele tips over hoe je omgaat met licht en ruimte. Er wordt soms gewerkt met een aantal hulpmiddelen (bijvoorbeeld een dier, model, of attribuut) en daarna gaan de deelnemers aan de slag een zo mooi mogelijk verhaal te vertellen met een foto.

Waarom vind ik dit programma zo interessant en/of vond ik deze podcast zo leuk om te horen?

Omdat ik zo veel overeenkomsten zie in dit TV programma en mijn online training ‘Start met jouw eBook’. Ik wil met mijn training bij jou ook bereiken dat iedereen een perfect eBook kan maken!
Dat je maar een aantal stappen, een paar tips, trics en tools nodig hebt om je op weg te helpen en je dat je creatief èn technisch voldoende in huis hebt om een gaaf eBook te maken.
Zo vertelde een deelnemer mij onlangs..

“Ik heb jouw pagina template’ over elke pagina heen gelegd en zo het hele eBook gemaakt.’ Dit was voor mij zo fijn werken! Ik denk dat er heel snel een tweede eBook volgt want ik heb nu de smaak te pakken”

Of iemand schreef..

“Ik wist niet dat de sneltoetsen zo handig werkten in Canva, ik ken ze niet allemaal uit mijn hoofd maar jouw lijstje heb ik naast mijn computer geplakt. Zoveel sneller werken!

Een aantal oud-deelnemers van het tv programma zijn ook na het programma blijven fotograferen, en bleken er zelfs heel goed in te zijn. William Rutten heeft sinds de jaren 80 bijna heel bekend Nederland gefotografeerd. In de podcast noemt hij zichzelf geen kunstenaar maar zegt:

‘Ik leg dingen vast en dat probeer ik zo mooi mogelijk te doen…En.. Ik ben ‘gewoon’ een fotograaf en ik vind het leuk om in het programma te laten zien dat iedereen kan fotograferen’.

William Rutten

Dat denk ik dus! Zo vaak hoor ik mijn opdrachtgevers zeggen, oh, wil jij dat alsjeblieft doen want jij bent daar veel beter in. Of ‘ik vind computers niet leuk, zodra ik ze aanraak gaat er technisch iets fout’. ‘De computer doet nooit wat ik wil’ & de meest gehoorde ‘ik ben niet technisch, en sowieso niet creatief…’

Iedereen is creatief!

Being creative is seeing the same thing  as everybody else
but thinking of something different.

 

Albert Einstein

Wat maakt een eBook perfect?

Het allerleukste van het maken van een eBook vind ik de vormgeving van een eBook, want om weer de vergelijking te maken met fotograferen; een selfie die je per ongeluk van jezelf maakt, een kiekje op de bank net uit bed zijn geen fotos die ik uitgeprint op mijn magneetbord plak of als screensaver op mijn telefoon gebruik. De combinatie van een mooi verhaal in een tof ontwerp vorm te geven is wat ik het allerleukst vind om te doen.

Ik heb voor meer dan 30 enthousiaste opdrachtgevers eBooks of lesmodules creatief vorm gegeven. Al heel snel kwam ik er achter dat ik ieder eBook op dezelfde manier begin. Ik verzamel een aantal  gegevens en vanuit daar liet het mijn creativiteit het overnemen. Oen ik net startte had ik dit ook nog niet door en was het soms best een strijd iets te beginnen en af te maken. Hoe meer informatie ik verzamelde hoe sneller ik een creatieve bubble belandde.

Want als je eerlijk bent..

Een eBook wat er verzorgd en netjes uitziet, gaaf gepresenteerd, met een toffe cover, opgemaakt in een professioneel programma, die willen we allemaal graag in de boekenkast of uitgeprint hebben toch?

Gisteren nog vertelde iemand:

“Ik heb alle gratis weggevers van een ondernemer bij elkaar laten uitprinten in een boekwerk” Het is net ‘een echte training’ die ik regelmatig doorblader”

Dat is wat je uiteindelijk ook met jouw eBook wil bereiken toch? Want dat gun ik jou.
Voor mij zou dat het perfecte resultaat van een eBook zijn; 

 

Waardevolle inhoud, een mooi verhaal,
een kadootje ingepakt met een grote strik er om heen!

The alternative to good design is bad design
NOT no design at all

Stap 2 is een uitgebreide stap in  de online training ‘Start met jouw eBook’ . Hier leer je alles over de ‘the look & lay out’ van jouw eBook. Welke ‘technische’ elementen heb je nodig, hoe deel je je eBook in, welk formaat gebruik je, hoe gebruik je je huisstijl en logo in je eBook, Welke kleuren gebruik je wel en niet. Hoe creëer je je eigen huisstijl, maak een huisstijloverzicht (in combinatie met een bonussles van Marte Methorst, hoe maak je gebruik van afbeeldingen en welke afbeeldingen mag je wel en niet gebruiken. Hoe zorg je voor inspiratie en waar vind je leuke plaatjes, illustraties en/of icoontjes. Kortom! Start met jouw (perfecte) eBook!

Tot 18 november kun je je dit jaar nog inschrijven voor het online programma. Daarna pas weer in het nieuwe jaar! Je blijft ‘forever’ toegang houden! Van ♥♥ welkom!

 

 

Bestel het superdikke werk- notitie- inspiratie- & DIY eBook- doeBoek en start met jouw eBook!

Wil jij leren hoe je zelf jouw eBook schrijft en maakt? In dit uitgebreide inspiratie werkboek leg ik je alles uit! In 5 uitgebreide stappen behandel ik alle in's en outs over het schrijven en vormgeven van een eBook, het maken van een gratis weggever of digitale werkboeken voor bijvoorbeeld een online programma. Ik leg uit waarom een goed eBook ontwerp waardevol is voor jouw onderneming. Hoe je je eigen huisstijl creëert èn hoe je deze verwerkt in je eBook (denk aan kleur, afbeeldingen en lettertypes). Hoe je er voor zorgt dat jouw ontwerp een unieke look & feel krijgt, op zo'n manier dat je dit voor ieder ander ontwerp weer opnieuw kan gebruiken.

ebook inspiratieboek

Vind je het ook leuk deze podcast te luisteren? Hieronder staat de spotify link:
Het perfecte plaatje is iedere woensdagavond te zien op RTL4.