Whatsapp 👩🏻‍💻 06 11197670 post@somethingilse.nl

Wat is een eBook?

Een eBook is een digitaal document, boek of magazine dat je leest op een elektronisch apparaat. Dus op je mobiele telefoon, op je Ipad/tablet, op je computer of op een eReader.

In een digitaal document is het mogelijk interactieve elementen te verwerken. Dit maakt een eBook ook een interactief document voor de gebruiker. Bijvoorbeeld doordat er ‘linkjes’ naar een website in zijn verwerkt, er knoppen zijn gemaakt om door te klikken naar andere pagina’s in het document of dat er ruimte is ontworpen voor vakken waar de gebruiker teksten kan invoeren.

Een eBook kan een gedigitaliseerde versie van een ‘echt’ boek zijn of speciaal als eBook geschreven zijn.

 

Bestandstype PDF (Portable Document Format)

Er zijn verschillende eBook-bestandstypen. Twee belangrijke om te noemen zijn het ePub bestand en het PDF bestand. Het ePub bestand is bekend omdat dit het bestandsformaat is voor de eBooks die je koopt/download bij bijvoorbeeld Bol.com en Storytel of die je huurt in de digitale bibliotheek. EPub bestanden bevatten technische codes en snufjes die er voor zorgen dat het bestand zich makkelijk aan kan passen aan ieder device, dat je bijvoorbeeld teksten kan vergroten of verkleinen, lettertypes kan aanpassen of bladwijzers kan aanbrengen etc.

In het online programma ‘Start met jouw eBook’ en in het eBook-inspiratieboek leer ik je om een digitaal en interactief PDF te maken. En we houden er ook gelijk rekening mee dat jouw eBook straks print-en/of drukproof is. Want zo tof gaat jouw eBook er straks natuurlijk uitzien. Lezers willen jouw eBook online bewaren, maar ook offline gebruiken!


Waarom een PDF bestand?

  • Een PDF is door iedereen met ‘simpele’ software te maken op een computer.
  • We willen een downloadbaar/ interactief bestand maken dat op ieder device te openen is, op een computer, een telefoon en/of Ipad.
  • We willen op een goedkope, snelle èn gemakkelijke manier een betrouwbaar, representatief product maken dat we slim kunnen verspreiden via (social) media kanalen (website, e-mail, Facebook, LinkedIn etc.)
  • De programma’s waar je je eBook in gaat maken zijn allemaal in staat om je document als PDF op te slaan of te exporteren als PDF.
  • De meeste eReaders kunnen (ook) een PDF openen.


Waarom gebruik je geen teksdocument als eBook?

We willen dat de ontvanger, de gebruiker van jouw eBook, jouw PDF bestand ziet zoals jij het hebt vormgegeven! Dus met de afbeeldingen op de juiste plek en met de kleuren en lettertypes die je hebt gebruikt.

Want ken je dat? Dat je een Wordbestand of PowerPoint bestand naar iemand hebt  gestuurd en dat het hele bestand door elkaar wordt getoond bij de ander? Met andere  lettertypes, rare tekens, code-taal of afbeeldingen die overal rondzweven? Als je je bestand opslaat als een PDF kan dit niet gebeuren! Een PDF geeft exact weer hoe jij je document hebt vormgegeven, het ‘bevriest’ je scherm/ document en dit kan niet door iets of iemand anders worden bewerkt.

En.. een tip! Een tekstverwerkings-programma is geen software om een geschikt maar vooral professioneel uitziend document te maken…

 

Voor een schitterend eBook gebruik je software die tekst en beeld ‘easy’ kan combineren en verwerken. Zodat het leuk wordt om te lezen, te bekijken en (vooral) om te maken!

Ken je het ‘gratis’ ontwerpprogramma ‘Canva’? Ideaal! 😍

Bestel het superdikke werk- notitie- inspiratie- & DIY eBook- doeBoek en start met jouw eBook!

Wil jij leren hoe je zelf jouw eBook schrijft en maakt? In dit uitgebreide inspiratie werkboek leg ik je alles uit! In 5 uitgebreide stappen behandel ik alle in's en outs over het schrijven en vormgeven van een eBook, het maken van een gratis weggever of digitale werkboeken voor bijvoorbeeld een online programma. Ik leg uit waarom een goed eBook ontwerp waardevol is voor jouw onderneming. Hoe je je eigen huisstijl creëert èn hoe je deze verwerkt in je eBook (denk aan kleur, afbeeldingen en lettertypes). Hoe je er voor zorgt dat jouw ontwerp een unieke look & feel krijgt, op zo'n manier dat je dit voor ieder ander ontwerp weer opnieuw kan gebruiken.

ebook inspiratieboek