Whatsapp 👩🏻‍💻 06 11197670 post@somethingilse.nl

Hoe maak je een eBook?

Voordat je start met het maken van jouw eBook, is het belangrijk te weten wie je bent en waar je voor staat, dit komt tot uiting in o.a. je missie, je visie, de omschrijving van je ideale klant, je marketing, positionering. etc.

Daarnaast heb je ook je visuele identiteit, want hoe laat jij jouw onderneming zien in beeld, heb je bijvoorbeeld al een logo of een huisstijl? Weet je welke kleuren je wilt gebruiken? Heb je een favoriet lettertype? Heb je afbeeldingen die passen bij je eBook en die je gaat gebruiken bij de vormgeving van je eBook? En is het passend bij de uitstraling die je wilt laten zien? Past het bij jou? Past het bij je onderwerp?

Branding is zowel jouw bedrijfsidentiteit als jouw visuele identiteit, alle activiteiten hierom heen bepalen samen hoe er op jouw manier van ondernemen gereageerd wordt en of jouw eBook een graag gezien en gedownload document wordt!

Hoe integreer je vervolgens deze huisstijl in je eBook?

Hoe maak je van je eBook een overzichtelijk, duidelijk, uniek en tof (èn schitterend) uitziend document? Lees snel verder.

 

(Adobe) software

Professionele ontwerpers werken met (veelal) de Adobe software. Adobe biedt professionele software programma’s zoals Indesign, Illustrator en Photoshop. Deze Adobe grafische programma’s zijn allemaal met elkaar te combineren. Het biedt mogelijkheden voor (digitaal) illustreren en vormgeven, het bewerken van foto’s en video (montages), animatie, webdesign etc. Een eBook maken kun je op verschillende manieren maken in verschillende software programma’s zoals Word, Powerpoint, Google docs, etc.

Maar wanneer jij wilt dat je eBook een schitterend design moet worden? Dan gebruik je minimaal een ontwerpprogramma waar je tekst en afbeeldingen ‘makkelijk’ met elkaar weet te combineren. In de online training Start met jouw eBook werken we met het (gratis) online ontwerpprogramma Canva.

Het formaat van je eBook

Wanneer je een eBook gaat vormgeven is een A4 formaat het beste formaat om mee te starten. Dit formaat is het meest gebruikelijk en zowel op een computer of op een mobiel apparaat prima te lezen. Een slag kleiner, het A5 formaat is ook nog goed leesbaar op ieder scherm.

En…niet onbelangrijk,

 

  • Een A4 formaat is qua resolutie niet te groot en niet te klein.
  • Een A4 bestand is voor iedere gebruiker makkelijk te printen.
  • Een A4 formaat is makkelijk om te zetten naar een A5 formaat of juist groter naar een A3 formaat.
  • Een A4 bestand is fijn leesbaar op een IPad en een telefoon.
  • Op een A4 formaat is het fijn werken en ontwerpen op een scherm.
  • Een eBook op een A4 formaat kun je liggend (landscape) vormgeven of ‘gewoon’ recht op (portrait).
  • Let op! Een eBook wordt digitaal vaak rechtop gelezen, vooral op een IPad of een telefoon.

Printables

Ebooks en/of werkboeken willen door de gebruiker vaak nog graag geprint worden (vooral wanneer je opdrachten met invulbare vakken of een pagina voor notities hebt gemaakt). Een rechtopstaand A4 document is dan het fijnst voor de gebruiker, het past in iedere ordner/map, printen is easy en dus het meest gebruiksvriendelijk.

Schermkwaliteit versus printkwaliteit

Voorkom teleurstellingen! Ga niet af op de kwaliteit van je scherm wanneer je je eBook wilt (laten) printen. Op een scherm lijkt je ontwerp namelijk al heel snel prima. Er is bij het digitaal ontwerpen onderscheid te maken in de schermkwaliteit (72 dpi) en de printkwaliteit (300 dpi). Ik raad je aan eerst een proefdruk te maken of maak zelf een goede print. Sla je bestand op als afdrukbestand (300 dpi of beste kwaliteit). Vaak zie je in je PDF al beter of je afbeeldingen bijvoorbeeld wel scherp genoeg zijn.

In de online training Start met jouw eBook werken we op het formaat A4 in staande richting (portrait). De afmeting van een A4 document is 297 mm (hoogte) x 210 mm (breedte)

Bestel het superdikke werk- notitie- inspiratie- & DIY eBook- doeBoek en start met jouw eBook!

Wil jij leren hoe je zelf jouw eBook schrijft en maakt? In dit uitgebreide inspiratie werkboek leg ik je alles uit! In 5 uitgebreide stappen behandel ik alle in's en outs over het schrijven en vormgeven van een eBook, het maken van een gratis weggever of digitale werkboeken voor bijvoorbeeld een online programma. Ik leg uit waarom een goed eBook ontwerp waardevol is voor jouw onderneming. Hoe je je eigen huisstijl creëert èn hoe je deze verwerkt in je eBook (denk aan kleur, afbeeldingen en lettertypes). Hoe je er voor zorgt dat jouw ontwerp een unieke look & feel krijgt, op zo'n manier dat je dit voor ieder ander ontwerp weer opnieuw kan gebruiken.

ebook inspiratieboek